1933 Andre Besnier zakłada małą mleczarnię w Laval, w północno-zachodniej części Francji. Pierwszym produktem Mleczarni Besnier był ser plesniowy Camembert, flagowy produkt firmy, produkowany według niezmienionej receptury do dnia dzisiejszego. 1 pracownik, 35 L mleka i 17 serów Camembert pierwszego dnia.
1968 | Wprowadzenie na rynek marki PRESIDENT Rok 1968 jest przełomowym rokiem dla firmy. Z inicjatywy Michela Besnier, syna założyciela firmy rodzi się marka PRESIDENT, uniwersalna w brzmieniu i symbolizująca doskonałość i jakość. Marka, której zadaniem będzie odnieść sukces na całym rynku mleczarskim. |
1974 | Zakup marki BRIDEL W roku 1974 Besnier podwaja skalę swojej działalności poprzez zakup firmy Bridel, głównego konkurenta na francuskim rynku serów pleśniowych i masła |
1978 | Grupa wzbogaca się także o wielką markę o stuletniej tradycji: LEPETIT Wspaniałe sery pleśniowe o wyrazistym smaku, produkowane z nie pasteryzowanego mleka. |
1981 | Założenie pierwszej serowni w USA Jesteśmy pierwszą firmą z Europy, która odniosła sukces na tym rynku, koncentrując się na produkcji serów typu włoskiego: Mozzarella i Parmezan sprzedawanych pod marką Sorrento. |
1989 | Przejęcie firmy LACTEL Fima Lactel, na rynku mleka zdominowanym przez opakowanie kartonowe, jako pierwsza wprowadza 6-warstwową butelkę plastikową nawiązującą kształtem do tradycyjnej szklanej butelki mleka. Lactel to synonim innowacji w dziedzinie mleka dla dzieci oraz mleka pro-zdrowotnego. |
1990 | Grupa staje się największą firmą mleczarska w Europie Marzenie pana Besnier się spełniło. W roku 1990 firma staje się numer jeden na rynku serów w Europie. |
1991 | Przejęcie marki B’A wzmacnia pozycję grupy w branży produktów świeżych W 1991 roku firma postanawia wejść na rynek produktów świeżych, jogurtów i deserów mlecznych. Marka B’A wzmacnia pozycje firmy na tym rynku i otwiera nowe horyzonty dla całej grupy Lactalis. B’A to inaczej Bifidus Activ – aktywny składnik jogurtów |
1992 | Przejęcie marki ROQUEFORT SOCIETE W 1992 pierwsze przejęcie od firmy NESTLE najbardziej prestiżowej marki serów Roquefort SOCIETE. Wielkie marzenie Pana Besnier aby posiadać najpiękniejszą deskę serów staje się faktem. |
1996 | Wejście na rynki Europy Wschodniej: Siemiatycze i Nikolaiev Zmiany w Europie Środkowej i Wschodniej skłaniają grupę Lactalis do zakupu 2 zakładów w tej części; POLSER w Siemiatyczach, specjalizujący się wówczas w produkcji serów żółtych oraz Z.M. Nikolaiev na Ukrainie, położonego nad morzem Czarnym. Dziś to jeden z największych zakładów Grupy produkujący 60 000 t twarogów, jogurtów i deserów President |
1998 | Zakup firmy LOCATELLI trzeciego producenta Mozzarelli świeżej we Włoszech Kolejne przejecie od Nestle w 1998 roku. Zakup firmy LOCATELLI trzeciego producenta gamy tradycyjnych włoskich serów, w tym Mozzarelli świeżej, Mascarpone i Ricotta, pod znana na tym rynku marką. |
1999 | zmiana nazwy BESNIER na LACTALIS Jak większość firm na początku wieku, przez 66 lat firma utożsamiana była z nazwiskiem jej założyciela. Od 1999 grupa postanowiła zmienić nazwę na LACTALIS, nazwę łatwo brzmiącą w każdym języku i kojarzącą się z mlekiem |
2000 | Emmanuel Besnier przejmuje kierownictwo W 2000 roku 30 letni Emmanuel Besnier przejmuje ster firmy aby kontynuować tradycje rodzinne. |
2003 | Zakup firmy INVERNIZZI drugiego producenta Mozzarelli świeżej we Włoszech W 5 lat po pierwszym przejęciu włoskiej firmy Locatelli, Lactalis przejmuje od firmy Kraft, drugiego producenta mozzarelli na rynku markę Invernizzi. Grupa staje się głównym konkurentem firmy Galbani na rynku. |
2004 | Zakup 5 fabryk w Szkocji produkującej Cheddar - Seriously Strong 3 najsilniejsza marka Grupa umacnia swoja pozycję na Wyspach poprzez przejecie najsilniejszej na rynku szkockim i brytyjskim marki cheddara o wolumenie ponad 40 000 T, która staje się częścią gamy naszych produktów. |
Dzięki zakupowi 4 nowych zakładów produkcyjnych, Lactalis zdobył wiodąca pozycję na rynku mleka spożywczego w Hiszpanii. | |
Zakup 7 zakładów produkcyjnych; 4 w Kazachstanie, 2 w Mołdawii i jednego na Ukrainie sprawia, że region byłych republik radzieckich staje się jednym z priorytetów rozwoju międzynarodowego Grupy. | |
2005 | Zakup 3 zakładów produkcyjnych w Lombardii specjalizujących się w tradycyjnych serach włoskich Rok 2005 rozpoczął się kolejnym przejęciem we Włoszech. Grupa zakupiła trzy zakłady produkcyjne w Lombardii produkujące tradycyjne sery włoskie pod marką Cademartorii. |
Zakup zakładu produkcyjnego serów topionych w Egipcie « Best Cheese Company » | |
16 grudzień 2005 - Pakiet większościowy (60%) we wspólnym przedsięwzięciu z Nestle. Lactalis Nr 2 w Europie na rynku jogurtów i świeżych przetworów mlecznych |
|
2006 | Styczeń 2006 - Lactalis przejmuje firmę GALBANI: producenta mozzarelli, ricotty i mascarpone |
2007 |
Grupa powiększa się o lidera na rynku produktów mlecznych w Chorwacji – markę DUKAT |
2008 | Zakup nowoczesnego zakładu mleczarskiego „Obory” w Polsce oraz przejęcie marki JOVI |