Proszę czekać...
zamknij
Grupa Lactalis
Encyklopedia serów

1933 Andre Besnier zakłada małą mleczarnię w Laval, w północno-zachodniej części Francji. Pierwszym produktem Mleczarni Besnier był ser plesniowy Camembert,  flagowy produkt firmy, produkowany według niezmienionej receptury do dnia dzisiejszego. 1 pracownik, 35 L mleka i 17 serów Camembert pierwszego dnia.

 

1968 Wprowadzenie na rynek marki PRESIDENT
Rok 1968 jest przełomowym rokiem dla firmy.  Z inicjatywy Michela Besnier, syna założyciela firmy rodzi się marka PRESIDENT, uniwersalna w brzmieniu i symbolizująca doskonałość i jakość. Marka, której zadaniem będzie odnieść sukces na całym rynku mleczarskim. 
1974 Zakup marki BRIDEL
W roku 1974 Besnier podwaja skalę swojej działalności poprzez zakup firmy Bridel, głównego konkurenta na francuskim rynku serów pleśniowych i masła
1978 Grupa wzbogaca się także o wielką markę o stuletniej tradycji: LEPETIT
Wspaniałe sery pleśniowe o wyrazistym smaku, produkowane z nie pasteryzowanego mleka.
1981 Założenie pierwszej serowni w USA
Jesteśmy pierwszą firmą z Europy, która odniosła sukces na tym rynku, koncentrując się na produkcji serów typu włoskiego: Mozzarella i Parmezan sprzedawanych pod marką Sorrento.
1989 Przejęcie firmy LACTEL
Fima Lactel, na rynku mleka zdominowanym przez opakowanie kartonowe, jako pierwsza wprowadza 6-warstwową butelkę plastikową nawiązującą kształtem do tradycyjnej szklanej butelki mleka. Lactel to synonim innowacji w dziedzinie mleka dla dzieci oraz mleka pro-zdrowotnego.
1990 Grupa staje się największą firmą mleczarska w Europie
Marzenie pana Besnier się spełniło. W roku 1990 firma staje się numer jeden na rynku serów w Europie. 
1991 Przejęcie marki B’A wzmacnia pozycję grupy w branży produktów świeżych
W 1991 roku firma postanawia wejść na rynek produktów świeżych, jogurtów i deserów mlecznych. Marka B’A wzmacnia pozycje firmy na tym rynku i otwiera nowe horyzonty dla całej grupy Lactalis. B’A to inaczej Bifidus Activ – aktywny składnik jogurtów
1992 Przejęcie marki ROQUEFORT SOCIETE
W 1992  pierwsze przejęcie od firmy NESTLE najbardziej prestiżowej marki serów Roquefort SOCIETE. Wielkie marzenie Pana Besnier aby posiadać najpiękniejszą deskę serów staje się faktem.
1996 Wejście na rynki Europy Wschodniej: Siemiatycze i Nikolaiev
Zmiany w Europie Środkowej i Wschodniej skłaniają grupę Lactalis do zakupu 2 zakładów w tej części; POLSER w Siemiatyczach, specjalizujący się wówczas w produkcji serów żółtych oraz Z.M. Nikolaiev na Ukrainie, położonego nad morzem Czarnym. Dziś to jeden z największych zakładów Grupy produkujący 
60 000 t twarogów, jogurtów i deserów President 
1998 Zakup firmy LOCATELLI trzeciego producenta Mozzarelli świeżej we Włoszech
Kolejne przejecie od Nestle w 1998 roku. Zakup firmy LOCATELLI trzeciego producenta gamy tradycyjnych włoskich serów, w tym  Mozzarelli świeżej, Mascarpone i Ricotta, pod znana na tym rynku marką.
1999 zmiana nazwy BESNIER  na LACTALIS
Jak większość firm na początku wieku, przez 66 lat firma utożsamiana była z nazwiskiem jej założyciela. Od 1999 grupa postanowiła zmienić nazwę na LACTALIS, nazwę łatwo brzmiącą w każdym języku i kojarzącą się z mlekiem
2000 Emmanuel Besnier przejmuje kierownictwo
W 2000 roku 30 letni Emmanuel Besnier przejmuje ster firmy aby kontynuować tradycje rodzinne.
2003 Zakup  firmy INVERNIZZI drugiego producenta Mozzarelli świeżej we Włoszech
W 5 lat po pierwszym przejęciu włoskiej firmy Locatelli, Lactalis przejmuje od firmy Kraft, drugiego producenta mozzarelli na rynku markę Invernizzi. Grupa staje się głównym konkurentem firmy Galbani na rynku.
2004 Zakup 5 fabryk w Szkocji produkującej Cheddar -  Seriously Strong 3 najsilniejsza marka
Grupa umacnia swoja pozycję na Wyspach poprzez przejecie najsilniejszej na rynku szkockim i brytyjskim marki cheddara o wolumenie ponad 40 000 T, która staje się częścią gamy naszych produktów.
  Dzięki zakupowi 4 nowych zakładów produkcyjnych, Lactalis zdobył wiodąca pozycję na rynku mleka spożywczego w Hiszpanii.
  Zakup 7 zakładów produkcyjnych;  4 w Kazachstanie, 2 w Mołdawii i jednego na Ukrainie sprawia, że region byłych republik radzieckich staje się jednym z priorytetów rozwoju międzynarodowego Grupy.
2005 Zakup 3 zakładów produkcyjnych w Lombardii specjalizujących się w tradycyjnych serach włoskich
Rok 2005 rozpoczął się kolejnym przejęciem we Włoszech. Grupa zakupiła trzy zakłady produkcyjne w Lombardii produkujące tradycyjne sery włoskie pod marką Cademartorii.
  Zakup zakładu produkcyjnego serów topionych w Egipcie « Best Cheese Company »
  16 grudzień 2005 - Pakiet większościowy (60%) we wspólnym przedsięwzięciu z Nestle.
Lactalis Nr 2  w Europie na rynku jogurtów i  świeżych przetworów mlecznych
2006 Styczeń 2006 - Lactalis przejmuje firmę GALBANI: producenta mozzarelli, ricotty i mascarpone
2007
Grupa powiększa się o lidera na rynku produktów mlecznych w Chorwacji – markę DUKAT
2008 Zakup nowoczesnego zakładu mleczarskiego „Obory” w Polsce oraz przejęcie marki JOVI

zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.